Pri hasení lesného požiaru pri Gerlachove zasahoval aj vrtuľník s bambi vakom

29.07.2005 Poprad

Poprad/Gerlachov 29. júla (TASR) - Dostať pod kontrolu lesný požiar, ktorý vznikol vo štvrtok popoludní v kalamitnom území v katastri podtatranskej obce Gerl...
Poprad/Gerlachov 29. júla (TASR) - Dostať pod kontrolu lesný požiar, ktorý vznikol vo štvrtok popoludní v kalamitnom území v katastri podtatranskej obce Gerlachov, sa podarilo popradským hasičom vo večerných hodinách. Účinne pomohol vrtuľník z Prešova s bambi vakom s objemom 1500 litrov vody, ktorý dopravil na požiarovisko desať takýchto nádrží.

Podľa Jozefa Michlíka z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade zásah vrtuľníka bol veľmi efektívny, keďže požiar zasiahol kalamitný les, kde miestami dosahovala výška vývratov a polomov štyri až päť metrov. Ťahať tam hadice po zemi bolo prakticky nemožné.
Osem hasičov s troma cisternami zostalo na mieste. Po celú noc monitorovali požiarovisko a zalievali lokálne ohniská. Ráno po siedmej sa služby vystriedali. Ak sa dnes nezmení počasie, predovšetkým ak sa nerozfúka vietor, práce na likvidácii lesného požiaru by mali ukončiť.
Na miesto má dnes prísť aj odborný lesný hospodár, aby vyčíslil vzniknuté škody pre urbárnikov z Gerlachova.
 

Vyberte región

mark